Gem de afine



Dragilor, revin dupa o perioada lunga de timp cu o reteta de gem de afine. Este o nebunie de gem, eu l-am facut mai acrisor voi adaugati zahar dupa bunul plac. Am o multime de retete pe care vreau sa le public sper sa am mai mult timp la dispozitie ca sa le impartasesc cu voi.


INGREDIENTE:
  • 2 kg afine
  • 1 kg zahar


PREPARARE:

  Spalam bine afinele, adaugam zaharul si le lasam cateva ore (eu le-am lasat o noapte). Sacrificam o cratita inalta si le dam pe foc amestecand mereu ca sa nu se lipeasca pana capata consistenta dorita. Adica eu prefer gemul cu mai multa zeama, daca nu va place asa lasati sa fiarba mai mult pana se incheaga bine. La sfarsit am adaugat zeama de la 1 lamaie. Adaugam in borcane cat e fierbinte.

Chit ca am o cratita si un polonic mov, m-am capatat cu o minunatie de gem!








Briose cu visine








INGREDIENTE:

•5 oua
•1 plic zahar vanilat (sau extract de vanilie)
•2 lingurite praf de copt
•200 ml lapte
•100 ml ulei
•3 linguri cacao
•250 gr zahar
•500 gr faina
•visine (aprox 250 gr)




PREPARARE:
Incalzim bine cuptorul si punem hartiutele de briose in tava. Eu folosesc neaparat hartiute de briose pentru ca se pateaza rau tava
•Amestecam faina cu praful de copt.
•Batem cu mixerul ouale cu zahar pana se dizolva bine zaharul apoi ajutandu-ne de un tel sau o lingura adaugam uleiul, laptele si esenta de vanilie.
•Incorporam si compozitia cu faina, avand grija sa nu amestecam energic.
Punem separat intr-un castron mai mic cateva linguri de compozitie pe care le amestecam cu cacao.
Adaugam aluatul in formele de briose, fara sa le umplem pentru ca vor mai creste la copt avand grija sa punem in fiecare forma si din aluatul de cacao, amestecam apoi cu o scobitoare (sau furculita) ca sa obtinem efectul marmorat .
Adaugam visinile si dam tava in cuptor pentru aprox 25-30 min fara sa deschidem usa cuptorului in primele 20 min.








Tort crema de zahar ars






Sunteti fani crema de zahar ars, nu? Am incercat si acest tort excelent prezentat pe blogul Nainei si pot declara ca este tortul perfect de vara. In sensul ca este foarte bun rece, nu vorbesc de timpul de coacere, dar cum prindeti o zi mai racoroasa porniti cuptorul si incercati tortul! Este grozav!


INGREDIENTE:
-pentru CREMA DE ZAHAR ARS
  • 1 l lapte
  • 10 oua
  • 20 linguri de zahar
  • extract de vanilie
  • rom

-pentru BLAT

  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri de zahar
  • extract vanilie
  • 2 linguri cacao
PREPARARE:
Incepem cu crema de zahar ars, punem laptele pe foc cu 10 linguri de zahar si-l incalzim usor. Separat batem ouale bine cu mixerul si adaugam compozitia de lapte.
Intr-o tava de tort mai mare caramelizam zaharul ramas (10 linguri), turnam compozitia de ou cu lapte si dam la cuptor pana se leaga.



Intre timp preparam blatul. Separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma cu zahar pana devin tari ca la bezea. Incorporam treptat si galbenusurile, apoi cu o lingura adaugam faina si cacao amestecand usor.
Cand este legata crema de zahar ars, adaugam compozitia de blat deasupra si mai lasam la cuptor cam 30 min.



Lasam sa se raceasca, apoi punem un platou mare deasupra si rasturnam. Dam la frigider pentru cel putin 5 ore ca sa se insiropeze bine blatul.
Foarte bun tortul, Naina, multumim frumos!








Ostropel de pui cu sos de rosii






Mai tineti minte ca prima varianta de ostropel propusa de mine nu avea suc de rosii? Eu asa aveam reteta mostenita de la mama dar zilele acestea mi-am propus sa o incerc si pe cea cu suc de rosii. Si cum reteta de pe blogul Isabelei mi s-a parut tare apetisanta am incercat-o si eu. Delicioasa! Sotul meu care nu e fan sosuri, tocanite a mancat 2 farfurii si a declarat reteta cea mai potrivita de mancat vara.



INGREDIENTE:

  • un pui mic
  • 1 kg rosii coapte
  • condimente: sare, piper, boia iute, cimbru
  • 100 ml ulei masline
  • usturoi (cat de mult)
  • o cescuta vin alb




PREPARARE:

Portionam puiul in bucati mici, il condimentam bine cu sare, piper, boia iute, preasaram cimbru, adaugam uleiul de masine, acoperim cratita cu capac si lasam la foc mic pentru 1 ora.
Cand s-a rumenit bine carnea o scoatem pe o farfurie si adaugam in cratita sucul de rosii (nu am taiat rosiile in cuburi pentru ca eram in mare graba, le-am taiat in doua si le-am dat pe razatoare).
Cand fierbe sosul, adaugam usturoiul pisat, mai dam intr-un clocot si adaugam carnea.
Mai lasam pe foc 5-10 min sa fiarba impreuna si servim cu mamaliguta.
Eu am uitat de vinul alb, trebuie adaugat cand este carnea aproape gata si-l lasam sa se evapore.



Extrem de bun ostropelul! Isabela, super reteta multumim frumos!


Sa aveti pofta!


Pui cu ierburi de provence




Am avut mari emotii cand am folosit ierburile de provence pentru ca nu-mi place deloc rozmarinul iar combinatia de ierburi contine destul de mult rozmarin. Totusi, acum inteleg de ce sunt asa renumite aceste ierburi pentru ca folosite la friptura dau un gust aparte carnii. In concluzie friptura mea de pui a fost un succes!
INGREDIENTE:
  • pulpe de pui
  • ierburi de provence (eu am folosit Nomu)
  • ulei masline
  • 3, 4 cartofi


PREPARARE:
Am pus intr-un vas de yena pulpele, cartofii taiati in jumatate si am presarat din belsug ierburi de provence. Adaugam ulei de masline (cam o cescuta mica), acoperim vasul si-l dam la cuptor pentru 1 ora la foc mic. Cand sunt gata luam capacul si lasam pulpele sa se rumeneasca putin.





Sa aveti pofta!


Dovlecei pane




INGREDIENTE:
  • 2 dovlecei
  • 3 oua
  • 2 linguri faina

PREPARARE:

Taiem dovleceii felii mai groase, ii condimentam cu sare si piper. Separat batem ouale cu 2, 3 linguri de faina.

Dam feliile de dovlecei prin amestecul de ou cu faina si le prajim in ulei incins.

Sunt foarte buni si reci, ii putem servi cu mujdei de usturoi.






Sa aveti pofta!


Crochete de pui


Nu vreau sa va tin prea mult in bucatarie pe caldurile astea si va propun o reteta simpla care se aseamana mult cu renumitele crispy strips.



INGREDIENTE:

  • un piept de pui dezosat
  • fulgi porumb
  • sare, piper, boia iute, sos soia, usturoi granulat
  • 4 oua
  • 3 linguri faina

PREPARARE:

Fulgii de porumb ii maruntim la robot, pieptul de pui il taiem fasii si-l condimentam dupa bunul plac. Eu am folosit sare, piper negru, boia iute, 2 lingurite de sos soia, usturoi granulat.

Separat batem ouale si le amestecam cu 2-3 linguri de faina.

Dam fasiile de piept de pui prin amestecul de ou, apoi prin fulgii de porumb.

Prajim crochetele in ulei incins si le scoatem pe o hartie absorbanta ca sa nu fie uleioase.






Noi le-am servit alaturi de un sos pregatit din 100 gr smantana, un castravete taiat marunt si un catel de usturoi pisat bine sau cu ketchup daca nu mai aveti timp de sos.







Pofta buna!


Chec cu lamaie



Grozava culoare are checul, nu? Datorita colegei mele Madalina care are grija sa ma aprovizioneze cu oua de tara. Si pentru ca eram "in oua" cutreierand pe bloguri am vazut un chec minunat la Naina. Am preluat repede ideea, pai se putea sa nu fac o asa minunatie de chec? Naina, iti ofer o feliuta drept multumire pentru reteta!

INGREDIENTE:
  • 8 oua
  • 250 gr zahar
  • 150 ml ulei
  • 400 gr faina
  • extract de vanile
  • o lingurita praf de copt
  • 2-3 lamai
PREPARARE:
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugand treptat toata cantitatea de zahar, extractul de vanilie (de care sunt foarte multumita), zeama de la cele 2 lamai si coaja de lamaie.
Galbenusirile le amestecam bine cu ulei si le adaugam usor amestecand cu un tel peste compozitia de albusuri. Incorporam treptat si faina amestecata cu praful de copt.
Punem compozitia in forme de chec tapetate cu hartie de copt si dam in cuptorul incins in prealabil la foc mic pana trece de testul cu scobitori.





















Simplu si aromat!
Sa aveti pofta!


Ciulama cu pipote si ciuperci



Va propun o ciulama extrem de buna! Noua ne plac mult pipotele si incerc mereu retete variate cu ele. A fost prima oara cand le-am facut ciulama si nu am regretat deloc.


INGREDIENTE:
  • 2 caserole pipote
  • 2-3 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 2 cepe
  • 1 kg ciuperci
  • 3 catei usturoi
  • 1 pahar vin alb (50ml)
  • smantana 450 gr
  • 3-4 linguri faina
  • sare, piper, patrunjel

PREPARARE

Punem pipotele la fiert, dupa ce le spumam adaugam o ceapa taiata in jumatate, 2-3 morcovi, telina si pastarnacul. Punem capacul si lasam sa fiarba.

Separat punem la fiert ciupercile. Dupa ce au fiert le taiem bucati mici. Taiem o ceapa cuburi, o calim, adaugam ciupercile si cateii de usturoi taiati marunt. Cand s-au calit adaugam vinul si mai lasam 10 min sa se intrepatunda.

Dupa ce au fiert pipotele strecuram zeama in care au fiert si aruncam legumele (daca ne induram si nu le mancam intre timp).

Adaugam pipotele peste ciuperci si le acoperim cu zeama in care au fiert.

Punem smantana intr-un castron mai mare, adaugam cateva polonice cu zeama fierbinte, 3-4 linguri de faina si omogenizam bine.Compozitia cu smantana o adaugam peste pipote si ciuperci si mai lasam la foc mic 10-15 min.

Ornam cu patrunjel si servim cu mamaliguta!

Este delicioasa!

Sa aveti pofta!